14. augusta 2013

Miniprojekt: Oživenie tradície kremnických jednoduchých baníckych fokošov


Žiadateľ projektu Kremnický banícky spolok a jeho koordinátorka pani Ing. Ivana Horváthová ho realizovali v období apríl - júl 2013, pričom niektoré aktivity budú ešte realizované v nasledujúcich mesiacoch. Dôvodom realizácie tohto projektu je fakt, že banícky fokoš je jedným z najdôležitejších symbolov baníckeho stavu od dávnych čias. Nosením týchto fokošov spolu s baníckou uniformou na slávnostných príležitostiach chceme udržiavať banícke tradície a pripomínať dávnu slávu zlatého mesta Kremnica, povedala jeho koordinátorka Ing. Ivana Horváthová. 


Projekt pozostával z niekoľkých častí, ktorými boli:
-- Vyhotovenie jednoduchých baníckych fokošov (apríl – máj 2013)
-- Odovzdanie fokošov členom baníckeho spolku máj 2013
-- Účasť na kultúrno-spoločenských podujatiach zameraných na udržiavanie baníckych tradícií
-- Účasť na akcii Šturec 2013 18. 5. 2013 (sprievod v kompletných baníckych uniformách, banícka omša, šachtág s ukážkou miestnych baníckych tradícií), predpokladaná účasť 30 členov spolku,
-- Účasť na 6. stretnutí banských miest a obcí Slovenska v Košiciach 6. – 9. 6.2013 (účasť na podujatiach podľa programu a reprezentácia mesta Kremnica, prevzatie štafety na nasledujúce 7. stretnutie, ktoré sa bude konať v Kremnici),
-- Účasť na Kremnickom baníckom dni 27. 7. 2013 (banícky sprievod mestom a ukážka miestnych baníckych tradícií),
-- Účasť na polnočnej omši 24. 12. 2013 (sprievod v baníckych
uniformách od fary do kostola sv. Kataríny so zapálenými kahancami, špalier pred vchodom do kostola pre prichádzajúcich občanov Kremnice, ukážky baníckych zvykov počas omše)


Linky k fotkám:
http://www.ivancillik.eu/35475-15-eur-dni-banikov-a-hutnikov-kosice-sprievod
http://www.ivancillik.eu/36042-15-eur-stretn-ban-a-hutn-spolkovhudba-v-parku
http://www.ivancillik.eu/35932-15-eur-dni-bana-hutspolkovsachtag
http://www.ivancillik.eu/35812-15-eur-dni-ban-a-hutn-spolk-ban-omsa-a-vysv
http://www.ivancillik.eu/36418-kremnica-den-banikov-2


Realizácia ďalších podujatí:

Niektorí členovia spolku sa zúčastnili banského podujatia s názvom “Trnád” konajúceho sa v baníckej dedinke Vyhne dňa 15. 6. 2013. Táto akcia sa koná každoročne na Antona. Program bol nasledovný: sprievod z dediny k portálu sv. Antona Paduánskeho, bohoslužba a posedenie.

Podobná akcia , ktorej sa zúčastnili takisto niektorí členovia spolku bol Banícky deň, ktorý sa konal 29. 6. 2013 v bývalom kráľovskom baníckom meste Ľubietová, bývalý člen Baníckeho spolku siedmych baníckych miest Slovenska, ktorého Kremnica bola hlavným mestom. Súčasťou bolo viacero aktivít, vrátane sprievodu, ekumenickej omše, spievania baníckych piesní, výstavy minerálov, atď.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára