3. júna 2014

Neudorf bei Pandorf - Nove selo




Neudorf bei Pandorf - Nove selo je rakúska dedinka situovaná pri rakúsko-slovenských hraniciach so 714 obyvateľmi. Pred pár rokmi sa ocitla v podobnej situácii ako Kremnica dnes.

Miestne kúpalisko muselo byť v roku 2003 uzavreté z dôvodu zastaranej technológie na úpravu vody. Rekonštrukcia na tradičné kúpalisko využívajúce na čistenie vody chlór by obec stála viac než 750 000 euro, čo je pre takú malú obec priveľa, a tak hľadali inú alternatívu. Riešenie našli v podobe prírodného kúpaliska, ktoré nepoužíva žiadne pridané chemikálie. Optimálna kvalita vody na kúpanie sa totiž zabezpečuje vzájomným pôsobením vodných rastlín a mikroorganizmov a cirkuláciou vody pomocou čerpadla. Čistenie hladiny sa vykonáva pomocou filtračným zariadení.
Bývalý bazén zostal po rekonštrukcií v pôvodnom tvare a zahŕňa časť pre plavcov i neplavcov. Celková vodná plocha tohto prírodného kúpaliska je 1270 m². Približne polovica z toho je na kúpanie, druhá má podobu jazera. Nové kúpalisko s názvom “Bründlbad“ je otvorené od júla 2004 a svojim hosťom v horúcich letných dňoch ponúka ochladenie a miesto na relax a zábavu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára